Wednesday, May 16, 2012
kueh lapis
teringin sangat nak makan kueh ni. Betul ....beli aja mudah rm 1 dapat le 2 / 3 ketul tetapi ianya tak dibuat ikut citarasa kita.
merajinkan diri kedapur, maka lepas le hajat dijiwa
bahan2nya :
bahan A (dimasak dan disejukkan)
3 cawan air
1-1/4 cawan gula
3 helai daun pandan
bahan B
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan santan pekat
garam secukupnya
pewarna ikut suka (tc gunakan pewarna merah aja, sebab nak lapiskan merah dan puteh...warna bendera dan juga ikut style dulu2)
kisar tepung gandum, tepung ubi berserta garam dengan air gula yang dah sejuk
bila adunan dah sebati, masukkan santan dan kisar
sekejap aja, jangan terlebih kisar nanti kueh jadi berminyak
bahagikan adunan kepada dua, sebahagian dibiarkan kosong dan sebahagian diwarnakan merah
kukus setiap lapisan selama 5 minit / sehingga masak
buat le selapis demi selapis sehingga habis
selepas menuangkan lapisan terakhir, kukus ueh selama 20 minit baru dimatikan apinya
sejukkan sebelum dipotong
nota:
loyang pengukus tc lengserkan dengan minyak masak, kemudian tc letakkan plastik sebagai alas, jadi senang nak mengeluarkan kueh setelah dikukus
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment