Thursday, May 3, 2012

rendang nangka berdaging

300gram nangka muda - direbus 300 gram daging (tc rebus dulu ) 1 biji kelapa 3 sudu besar rempah kari 2 sudu besar kerisik 3 helai daun kunyit 3 batang serai dititik 3 keping asam gelugur/perahan air asam jawa garam dan gula secukupnya rempah penumis disangai dan dikisar : 1 sudu teh ketumbar 1/2 sudu teh jintan kasar 1/2 sudu teh jintan halus bahan kisar 7 ulas bawang merah 5ulas bawang puteh 1" halia 1/2" lengkuas panaskan minyak tumis rempah penumis masukkan bahan kisar dan tumis sehingga kekuningan/naik bau masukkan rempah kari yang dah dibancuh dgn air, tumis sehingga pecah minyak masukkan santan, daging dan nangka...didihkan apabila kuah sudah separuh pekat, masukkan daun kunyit tambah garam dan gula serta kerisik dan masak sehingga pekat (seperti buat rendang biasa)

No comments:

Followers