Thursday, May 3, 2012
rendang nangka berdaging
300gram nangka muda - direbus
300 gram daging (tc rebus dulu )
1 biji kelapa
3 sudu besar rempah kari
2 sudu besar kerisik
3 helai daun kunyit
3 batang serai dititik
3 keping asam gelugur/perahan air asam jawa
garam dan gula secukupnya
rempah penumis
disangai dan dikisar :
1 sudu teh ketumbar
1/2 sudu teh jintan kasar
1/2 sudu teh jintan halus
bahan kisar
7 ulas bawang merah
5ulas bawang puteh
1" halia
1/2" lengkuas
panaskan minyak
tumis rempah penumis
masukkan bahan kisar dan tumis sehingga kekuningan/naik bau
masukkan rempah kari yang dah dibancuh dgn air, tumis sehingga pecah minyak
masukkan santan, daging dan nangka...didihkan
apabila kuah sudah separuh pekat, masukkan daun kunyit
tambah garam dan gula serta kerisik dan masak sehingga pekat (seperti buat rendang biasa)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment