Sunday, November 11, 2012

lemon steamed sponge cake

sumber resepi daripada wendyywy@table for 2
terima kasih wendy, sedap resepini tak ada bau hnayir telur pun, terasa lemonnya
tc catitkan semula resepinya disini

250gram telur ( tc gunakan 4 biji telur AA)
190gram gula (tc kisar dulu sehingga halus)
180gram tepung kek  + 3/4 sudu teh serbuk penaik
(tc gunakan tepung dengn serbuk penaik jadi tak perlu tambah serbuk penaik)
3 sudu besar minyak
3 sudu besar jus lemon
1 sudu teh parutan kulit lemon

ayak tepung dengan baking powder
putar gula dan telur sehingga kembang (seperti nak membuat kueh bauhulu)
masukkan minyak, jus lemon dan parutan kulit lemon dan juga tepung kedalam telur yang dah dipukul kembang
gunkan hand whisk, gaul sebati
tuangkan dalam bekas untuk mengukus dan biarkan 10 minit
kukus dengan api besar selama 20 -25 minit

No comments:

Followers