Tuesday, May 14, 2013
pucuk ubi goreng pedas
memula nak dimasak lemak puteh pucuk ubi ni...tak jadi
kemudian nak dijadikan ulam -- juga tak menjadi aka terbantut
akhirnya digoreng pedas, sama macam menggoreng pucuk paku
memula tc celurkan dulu pucuk ubi sehingga lembut, kemudian bilas dan perah untuk membuangkan rasa pahitnya.
kisarkan / tumbuk
3 biji lada merah / 7 tangkai lada kering
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang puteh
udang kering / ikan bilis
sedikit belacan
tumiskan bahan yang ditumbuk/kisar sehingga garing
masukkan sedikit air
tambahkan graram dan gula secukupnya
masukkkan pucuk ubi yang dah dicelur
gaul sebati dan masak sekitar 2 - 3 minit sekadar nak kasi sebati sambal dan pucuk ubi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment