Thursday, May 27, 2010

apam beras




tokchik suka makan apam, tetapi tak mudah nak mendapatkan resepi yang betul2 menjadi. adalah mencuba beberapa resepi tetapi ada sahaja yang tak kena.
resepi yang tokchik gunakan kali ini merupakan resepi kepunyaan mak mertua adik tokchik, gigih ucu maharani mengusahakan untuk mendapatkan resepinya.

yang empunya resepi menegaskan, tepung beras yang hendak digunakan MESTILAH TEPUNG BERAS CAP BUNGA TERATAI. Tokchik cakap juga dengan adik, tepung beras jenama lain tak kan tak boleh,

selama ni tokchik hanya kenal tepung beras cap gajah tu aja, kebetulan semasa kekedai terpandang lah pula TEPUNG BERAS CAP BUNGA TERATAI, sambar le sepeket

tokchik catitkan bahan2nya

1 peket tepung beras - 500gram
2 sudu teh yist segera
1-2/3 cawan gula pasir
3 cawan air

2 sudu teh eno ( dibancuh kedalam adunan sebelum mengukus)

bacuh kesemua bahan2 yang diatas KECUALI ENO, perap selama 8 jam

panaskan kukusan, ambil sebahagian adunan kedalm bekas lain, masukkan 1 sudu teh eno, gaul rata, masukkan kedalam acuan dan kukus selama 10-15 minit (bergantung kepada saiz acuan)

letakkan kelapa parut yang telah bercampur garam semasa menghidangkan

No comments:

Followers