Wednesday, May 12, 2010

kek buah kukus

tokchik sememangnya suka kek buah kukus,jenuh juga lah nak mendapatkan resepi yang betul, ada tu bahan2nya betul cuma cara penyediaannya tak dijelaskan secara tepat dan terperinci, bila dicuba, tak menjadi, terasa penat dan tak berbaloi.
tokchik nak berterima kasih kepada penyumbang resepi ni, tokchik lupa nak mencatitkan siapa namanya, tetapi resepi yang diberikan betul2 menjadi, dah 3 kali tokchik buat, hasilnya tetap sama, baunya, rasanya, kelazatannya, tokchik pun nak berkongsi sama dengan yang lain.

bahan-bahannya

300 gram tepung gandum
150 gram gula kastor - kalau gula pasir biasa tu, kisar aja dengan pengisar kering
4 biji telur gred B / kalau gred A guna kan 3 biji
250 gram mentega
250 gram buah-buahan kering

1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh esen vanilla

1 cawan gula - dibuat gula hangus (gunakan cawan sukatan yang ada dijual)

cara-caranya


panaskan kukusan - air kukusan hendaklah mendidih, sebab bila siap dibancuh terus dikukus

gaul tepung dengan buah2an kering - ayak untuk membuangkan tepung yang tak diperlukan

ayak tepung bersama dengan bikarbonat of soda

putar gula dan mentega sehingga kembang, lepas tu masukkan telur satu persatu, GAUL RATA TAK PERLU DIPUTAR.

campurkan tepung, gaul sebati, semasa mengaul, putar sehala mengikut arah jam

sediakan gula hangus (tokchik gunakan kuali tak melekat) bila gula dah cair dan berwarna keperangan, tuang terus kedalam adunan tepung, gaul sebati, pastikan menggunakan senduk kayu (lihat gambar yang disertakan)








masukkan kedalam loyang bersaiz 7" x 7", lapik dasar loyang dengan kertas surih


balut loyang dengan kertas aluminium, kukus selama 2 jam dengan api besar dan 2 jam lagi dengan api sederhana


inilah hasilnya.......

No comments:

Followers