Tuesday, May 4, 2010

jeruk maman

maman merupakan sejenis tumbuhan renek yang biasa kita jumpa dikawasan yang agak berpasir tanahnya, generasi sekarang mungkin tak berapa mengenalinya dan juga mungkin tak pernah menikmati keenakkan jeruk maman ni.
terdapat dua jenis maman, satu maman pasir dan satu lagi maman tahun, ini le rupa maman pasir.


sedap dimakan dengan ikan bakar, dibuat gulai lemak bersama daging salai atau ikan, kalau nak sedap ikan tu dah dipanggang dahulu..... santan yang pekat dan cili padi yang agak banyak... fuhhhhhhhh....... terkonang den air tanggan mak minah......

menjeruk maman ni tak susah, menggunakan nasi sejuk, air didih nasi (air semasa memasak nasi - disejukkan dahulu), garam dan air masak, gaulkan dah jeruk selama 4 hari baru boleh dimakan


tokchik dah plan nak masak dengan ikan kembung atau pun masak dengan daging salai nanti
yumyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

No comments:

Followers