tc terpandang kueh ni di wall facebook kawan tc.
bila ditanya " apa kenamanya kueh tu"
" bongko pisang" tu jawaban yang diberikan
tc bertanyakan dengan en google ..."resepi bongko pisang"
maka berderetlah keluar resepinya tetapi semuanya resepi "bongko pisang resepi indonesia"
diperhalusi, resepi bongko pisang resepoi indonesia lebih menjurus kepada resepi nagasari dinegara kita
resepi bongko pisang jemi yong peng adalah begini:
1 kilo tepung gandum
2 sisir pisang kapas (dipotong anggaran 6mm ketebalannya - gunakan pisang yang ranum)
3 buku gula melaka - diracik dan dimasak /dicairkan
1 biji kelapa diambil santannya
secubit garam
campurkan kesemuanya, gaul sebati - adunan kelihatan seperti hendak membuat jemput2
masak sekejap sehingga kelihatan likat
bungkus seperti membungkus botok2
kukus selama 25 minit
resepi tc
4 biji pisang montel - yang ranum- diracik
2 cawan tepung
1 ketul gula melaka yang dicairkan + gula pasir (200ml)
santan pekat 250ml
air 250ml
secubit garam
senang cakap...santan + gula yang dicairkan + air = 750ml
satukan kesemua bahan, dah masak sekejap sehingga naik wap/ nampak likat
ambil daun pisang yangd ah dilayur, sendukkan adunan, dan bungkuslah seperti membungkus tapai ubi atau botok2, tc staplerkan aja supaya tak terbuka
kukus selama 25 minit
No comments:
Post a Comment