n resepi yang tokchik gunakan
bahan A:
1.5kg tulang lembu
bahan B (tc kisarkan menggunakan pengisar kering)
2 biji bawang besar
4 ulas bawang puteh
2" halia
bahan C (bancuh dengan sedikit air)
2 sudu besar garam masala
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar rempah kurma
5 sudu besar rempah sup (tc gunakan jenama faiza)
1/2 sudu besar lada hitam (pilihan )
bahan D
rempah penumis
daun sup dan daun bawang
bawang goreng
penyediaannya
panaskan minyak
masukkan rempah penumis, masukkan bahan kisar, tumis sehingga naik bau dan garing
masukkan bahan C yang telah dibancuh dengan sedikit air, tumis / masak sehingga pecah minyak
masukkan air secukupnya dan rebus sehingga daging yng ada pada tulang empuk.
tambahkan garam secukupnya dan taburkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng semasa nak menghidang.
hidangkan bersama sambal kicap
nota:
tc menggunakan pressure cooker.
bahan tumis tu tc masukkan kedalam pressure cooker dan tc rebus sup tulang tc selama 30 minit (masanya tc ambil kira selepas wisel pressure cooker tc berbunyi)
No comments:
Post a Comment