Wednesday, August 18, 2010

dalca tumis darat tokchik

dalca ni sedap dimakan dengan nasi minyak/nasi beriani/nasi tomato. menyediakannya juga mudah

bahan2 yang diperlukan

kacang dal - direndam terlebih dahulu

kaki/leher ayam - jika suka

kacang panjang
lobak merah
kentang
tomato

150gram santan pekat
halia yang dititik
serbuk kunyit
sedikit serbuk cili - pilihan

bawang merah yang dimayang
bawang putih yang dimayang
2 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur
garam secukupnya

cara2nya

rebus kacang dal yang telah direndam bersama dengan halia yang dititik, masukkan kunyit serbuk, sedikit serbuk cili dan juga kaki/leher ayam.
apabila kacang kembang, masukkan kentang dan juga lobak merah,
apabila kentang sudah empuk, masukkan kacang panjang,
apabila kacang sudah agak layu, masukkan santan
tambahkan garam dan biarkan ianya mendidih beberapa ketika, angkat daripada dapur dan ketepikan

panaskan minyak, tumis hirisan bawang merah dan bawang putih, daun kari serta halba campur sehingga bawang kekuningan,

tuangkan bahan tumisan kedalam periuk dan tutp periuk cepat2,

apabila sampai waktu makan baru dibuka tudung periuk tersebut, keharuman pasti memenuhi ruang dapur ketika itu


selamat mencuba

No comments:

Followers