Wednesday, August 18, 2010
sotong masak berempah
bahan2nya
sotong - dibersihkan kemudian dicelur sekejap didalam air mendidih (sekitar 2 minit)
halia - dikisar/ditumbuk
bawang merah - dimayang
bawang putih - dimayang
cili padi dibelah dua
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk jintan kasar
1 sudu teh serbuk jintan halus
1 sudu teh sebuk ketumbar
air asam jawa
daun ketumbar
garam sedikit gula
cara menyediakannya
panaskan minyak
tumiskan bawang yang dihiris serta cili padi
apabila bawang sudah layu, masukkan halia yang dikisar, tumis sehingga wangi
masukkan serbuk kunyit,serbuk cili, serbuk jintan dan serbuk ketumbar, gaul rata, tambahkan air asam jawa
biarkan mendidih, masukkan sotong, garam dan daun ketumbar, gaul rata, biarkan seketika dan angkat
sotong jangan dimasak terlalu lama, supaya tidak liat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment