Saturday, August 7, 2010

rojak mee sungai udang

tokchik memang suka makan rojak mee. nak mendapatkan resepi yang tepat tak mudah, kali ni tokchik berjaya.
jadi tokchik berminat nak berkongsi dengan yang lain:

500 gram keledek - direbus
15 tangkai lada kering - digoreng
2 sudu teh cili serbuk
sebiji bawang besar dihiris nipis dan digoreng sehingga sedikit kekuningan

bijan yang disangai
kacang tanah - digoreng dan dikisar

gula merah
gula pasir
air asam jawa

cara2nya:
keledek yang telah direbus, bawang dan lada kering yang digoreng, dikisar bersama sehingga lumat.
masukkan bahan2 yang dikisar kedalam periuk tambahkan air asam jawa, didihkan sehingga kuahnya agak pekat, tambah gula merah, gula pasir, garam, kacang tanah yang dikisar dan juga bijan
didihkan sebentar dan matikan api (tmbah sedikit bancuhan tepung jagung jika kuah agak cair)


bahan pelengkap hidangan:

timun dan sengkuang serta tauge

sediakan juga cucur untuk dimasukkan kedalam ramuan rojak mee, tauhu dan tempe goreng


campurkan bahan2 seperti timun, sengkuang, tauhu, tempe, tauge, mee kuning serta telur rebus, tuangkan kuah

No comments:

Followers