Saturday, January 22, 2011
claypot chicken rice with salted fish
bahan2 yang diperlukan
beras wangi - anggaran 300gram
500gram ayam
perapkan dengan
1/2 sudu lada hitam yang ditumbuk
1 sudu kicap manis
1 sudu kicap pekat
1.1/2 sudu sos tiram
5 ulas bawang puteh
1.1/2" halia
perap sekurang2nya 30 minit....
sediakan juga
cendawan dan ikan tenggiri masin yang digoreng
panaskan minyak, tumiskan bawang merah yang dimayang sehingga kekuningan,
masukkan ayam yang telah diperap tadi, gaul rata, kemudian masukkan cendawan, tambahkan sedikit air untuk mengempukkan ayam
masak sehingga kuahnya pekat,tambahkan garam kalau tak cukup kemasinannya....atau boleh juga menggunakan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah
menggunakan periuk tanah, masak nasi, tambahkan stock ayam kedalam nasi,apabila nasi sudah kering airnya, taburkan dengan ikan masin yang diramas kasar dan juga ayam yang dah dimasak tadi. masak sehingga tanak
taburkan daun bawang yang dihiris kasar sebelm menghidangkannya
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
wahhhh...sedapnya tokchik sincan...cara penyediaan nya pun mudah..
cuba lah
insyallah ....sedap....
semalam cheff saya masak yee mee claypot..sedap...pandai dia buat...
Post a Comment