Saturday, January 15, 2011
nasi dagang trengganu
kat malaysia ni ada dua jenis nasi dagang, satu nasi dagang kelantan, satu lagi nasi dagang terengganu, yang membezakannya adalah, nasi dagang kelantan ada beras merah, sementara nasi dagang terengganu berwarna putih
teringin nak makan,tc cuba lah buat sendiri....kalau tak ada beras nasi dagang, boleh sahaja campurkan beras pulut dan beras siam wangi tu
bahan yang diperlukan:
beras nasi dagang
santan secukupnya
garam
halba
halia, bawang merah dan bawang puteh - dimayang
rendam beras tersebut sekurang2nya 4 jam, tc kebiasaannya akan menambahkan garam kedalam air rendaman beras tersebut, bilas dan toskkan lalu dikukus....sehingga berasnya kembang
kemudian angkat, lalu digaulkan dengan santan yang telah dicampurkan dengan garam secukupnya, tambahkan halba, bawang merah dan bawang putih serta halia yang dimayang halus, gaul rata, kemudian dikukus sehingga nasinya tanak
ini lah rupanya nasi dagang tc yang dah siap dimasak
tc sajikan bersama dengan gulai ikan tongkol
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
MasyaAllah orang johor pun sudah tere buat nasi dagang... hebat
hehehehehe
hendak seribu daya........
Post a Comment