Saturday, February 26, 2011
karipap
tc teringin nak makan karipap, nak buat ikut citaras sendiri
inti pertama, keledek
bahan2
keledek dipotong dadu
kisarkan udang kering, bawang merah, bawang puteh
pijarkan minyak, tumis bahan kisar, masukkan daun kari, tumis sehingga garing
masukkan serbuk kari, gaul rata, masukkan sedikit air dan biarkan mendidih sehingga pecah minyak
masukkan keledek, masak sehingga keledek empuk dan kuahnya memekat
taburkan hirisan daun sup , matikan api...sejukkan
inti kentang dan daging lada hitam
kentang dipotong dadu (kemudian tc panaskan didalam microwave selama 4 minit, kentang jadi lembut)
potong dadu bawang jepun (bawang yang kuning tu)
daging dipotong kecil
sepeket rempah daging lada hitam jenama meggi
panaskan minyak, tumiskan bawanag jepun sehingga layu
masukkan keledek goreng seketika
masukkan sedikit air, kemudian tuangkan rempah daging lada hitam tu, gaul rata
masukkan sedikit gula
biarkan air mengering
angkat dan sejukkan
untuk doh karipap
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air garam
1 sudu majerin/ shortening
1 sudu minyak masak
ramas tepung dengan majerin/minyak masak sehingga menjadi seperti serbuk roti
tuangkan air, gaul rata dan uli doh
kemudian bungkus doh dengan plastik bag selama 30 minit, baru lah dicanai dan dibentuk
tc kelim sendiri kulit karipap, selebihnya tc gunakan acuan...lebih cepat
hehehehe....
dah siap pun
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment