Wednesday, March 2, 2011
acar tumis
bahan2 untuk diracik (anggaran sebesar 2batang anak mancis):
1 biji timun saiz besar - diambil bahagian luarnya aja
1/2 batang lobak merah
lada merah - dibuang biji
lada hijau - dibuang biji
10 biji bawang kecil - dibelah dua
6 ulas bawang puteh - dibelah dua
2" halia dihiris nipis kemudian dimayang halus
biji sawi
serbuk kunyit
kapur
cuka / air asam jawa
cara2nya:
rendam kesemua bahan yang telah dihiris kedalam larutan air garam yang telah dicampurkan dengan kunyit selama 1 jam
selepas sejam, toskan, kemudian rendam sekali lagi kedalam air yang telah dicampur dengan kapur selama 30 minit, toskan
panaskan minyak, tumiskan biji sawi, kemudian masukkan air asam jawa /2 sudu makan cuka,tambah garam dan gula secukupnya, didihkan sekejap
masukkan sayuran yang telah ditoskan tadi
gaul rata, masak anggaran 3 minit sahaja
sedap dimakan dengan nasi minyak/nasi puteh
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment