doh kosong :
350 gram tepung
1 cawan air suam dicampur garam secukupnya
campurkan rata bahan diatas dan uli sebati....ketepikan
doh minyak:
150 gram tepung
1 sudu shortening
majerin secukupnya
campurkan tepung dan shortening, ramas sebati
masukkan majerin sedikit demi sedikit sehingga doh boleh dikepal
bahagikan doh tepung kepada 15 biji, setiap biji seberat +/- 37.2 gram
bahagikan doh minyak kepada 15 biji, setiap biji seberat +/- 15 gram
ambil tepung, leperkan dan masukkan doh minyak kedalamnya,
leperkan doh
kemudian digulung
leperkan semula doh yang dah digulung
potong doh sama tengah,
lenyek doh sehingga nipis
letakkn inti dan cetak atau di kelim tepinya
goreng dgn api sederhana
karipap dalam gbr ni terlebih goreng...hehehehehe
1 comment:
salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.
Post a Comment