Wednesday, July 4, 2012

karipap putar

resepinya

doh kosong :
350 gram tepung
1 cawan air suam dicampur garam secukupnya

campurkan rata bahan diatas dan uli sebati....ketepikan

doh minyak:
150 gram tepung
1 sudu shortening
majerin secukupnya

campurkan tepung dan shortening, ramas sebati
masukkan majerin sedikit demi sedikit sehingga doh boleh dikepal

bahagikan doh tepung kepada 15 biji, setiap biji seberat +/- 37.2 gram
bahagikan doh minyak kepada 15 biji, setiap biji seberat +/- 15 gram

ambil tepung, leperkan dan masukkan doh minyak kedalamnya,


leperkan doh
kemudian digulung
leperkan semula doh yang dah digulung
kemudian digulung semula


potong doh sama tengah,
lenyek doh sehingga nipis



letakkn inti dan cetak atau di kelim tepinya


goreng dgn api sederhana
karipap dalam gbr ni terlebih goreng...hehehehehe


1 comment:

Outbound Training Malang said...

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

Followers