Thursday, July 5, 2012

roti arab aka puri aka roti kembung

terlanjur gulai ayam rempah darat tc masih berbaki, tc buat le roti arab/puri aka roti kembung
cukup mudah resepinya

500 gram tepung gandum
2 sudu besar majerin
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
6 gram yist segera
300ml air

campurkan kesemua bahan diatas, uli sebati dan perapkan selama 1 jam
tumbuk buang angin doh yangd ah kembang tadi,
ambil sebesar bola golf
canaikan anggaran setebal 3mm
panaskan minyak..... goreng doh dengan minyak yang banyk




 tips tokchik:
untuk mendapatkan roti yang mengelembung, setelah doh dimasukkan kedalam minyak panas dan doh mula timbul ketuk2kan bahagian tepi doh ...ketuk2 manja namanya...ketika itu kita akan melihat roti ni mula mengelembung
goreng kedua2 belah roti sehingga kelihatan keperangan

No comments:

Followers