Sunday, September 30, 2012

karipap putar aka karipap pusing

merajinkan diri untuk menghilangkan kebosanan, terlanjur bahan2 semua ada, maka operasi "memutar" karipap pun bermula



bahan2 untuk doh karipap pusing/putar (menghasilkan 40 biji)

untuk doh minyak:
45 gram majerin
45 gram shortening
200 gram tepung gandum

campurkan kesemua bahan diatas dan uli sehingga sebati dan kemudian bahagikan kepada 20 biji dengan setiap biji seberat 14 gram

untuk doh biasa :
470 gram tepung gandum
260 ml air  + garam secukupnya

campurkan tepung dan air dan uli sehingga sebati, jikalau adunan agak terlembik, tambahkan sedikit tepung

bahagikan adunan tepung kepada 20 bahagian dimana setiap bahagian seberap 39 gram

cara membuatnya:
ambil doh biasa, leperkan  (sekadar cukup untuk membalut doh minyak), letakkan doh minyak diatasnya dan balut semula doh
canaikan doh tersebut tetapi jangan ditekan terlalu kuat
gulung doh tersebut seperti menggulung tikar, canai semula doh tersebut, gulung kembali (canai- gulung- canai - gulung)
potong sama tengah doh tersebut.
bahagian dalam (bahagian yang dipotong tadi) letakkan menghadap bawah, canati leper, letakkan inti, klim bahagian tepinya


tc gorengkan separuh masih sebelum dibekukan, pengalamanm sebelum ini, jika terus dibekukan apabila nak mengoreng karipapnya menjadi tak berapa elok daripada segi rupanya dan juga rasa.
jikalau dinyahbekukkan tepungnya menjadi lembik benyek, juga kalau daripada peti sejuk terus digoreng tc suka sebab luar masak dalam masih mentah
setiap orang ada cara tersendiri,



No comments:

Followers