Wednesday, May 25, 2011

apple strudel


terpandang diblog seripayaku.com, gambarnya menggoda pandangan membangkitkan keinginan untuk mencuba, terima kasih kerana berkongsikan resepi yang sedap ni. tc gunakan puff pasrty jenama kawan yang saiz kecil, terdapat 10 keping dalam bungkusan tu.
untuk intinya tc gunakan(cukup2 untuk 10 keping kulit pastry):
4 biji epal merah (dibuang kulit dan didadu)
4 sudu besar gula merah (jenis yang berderai mcm gula perang cuma lebih gelap)
1 sudu butter
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 cawan kismis kuning


cairkan butter, kemudian masukkan epal, gula mnerah, serbuk kayu manis dan kismis, gaul rata dan masak sehingga epal layu, matikan api dan sejukkan

letakkn inti yang dah sejuk keatas pastry, rapatkan tepinya, kelarkan sedikit dibahagian atas dan sapukan telur diatas pastry
panaskan oven dengan suhu 175celcius, bakar selama 40-45 minit


dah pun siap, harum aja baunya,

3 comments:

Noraizam said...

puff pasty tu kalo saya bakar ...hangusss
saya goreng je...hehe

tok_chik said...

bakar sememangnya hangus
istilah sebenarnya ....kalau tc tak salah.....dipanggang.......hahahahahaha

Noraizam said...

hahahaha......bakar @ panggang le tuh....heheh....

Followers