Monday, May 23, 2011

talam sagu



resepi asal tc lupa daripada blog mana, tapi yang tc ingat, pemiliknya membahasakan dirinya sebagai "KAK ROS"
terima kasih kak ros, sedap talam sagu ni


bahan2
2 cawan santan cair
1 cawan sagu - dicuci dan rendam sebentar
3/4 cawan gula
garam secukup rasa
pewarna merah secukupnya
Cara membuatnya :
1.Sapu acuan dengan minyak dahulu.
2.masak dulu dalam kuali dengan mengacau hingga sagu pekat (santan dah menyerap kesemuanya kedalam sagu)
3.Tuangkan ke dalam loyang/acuan dan kukus selama 20 min. (jika acuan kecil 15 minit cukup)
4.Letak adunan lapisan atas. (dapat dalam 22 biji kalau ikut acuan tc, sbb tc isi bnyak sagunya ...3/4 )



Bahan untuk lapisan atas :
2 cawan santan pekat
3/4 cawan tepung beras (kurangkan sikit)
2 sudu besar tepung jagung
garam secukupnya

tc blender kesemuanya, lepas tu sendukkan aja atas sagu yang dah dikukus

Cara kak ros membuatnya :
1.Gaul semua bahan supaya rata.
2.Tapiskan kedalam kuali tak lekat ( non stick pan ) dan kacau sebentar atas api.
3.Apabila nampak pekat, tutup api dan ke tuang atas lapisan bawah tadi.
4.Kukus lagi selama 20 minit. Saya kukus 15 minit je sebab guna acuan kecik.

1 comment:

mka_balang said...

budak2 kelantan kata kueh cik abbas..tapi itu panggilan bila disalut dengan kelapa...tapi mereka memuji enak kueh nie...credit pada cheff TC

Followers