Tuesday, May 3, 2011

kek baldu merah/red valvet cake




resepinya tc dapatkan daripada www.cari.com.my...terma kasih kepada penyumbang resepi ni,minta izin nak ditempekkan disini...senang cerita nak copy and paste aja
kek ni sedap... lembut


Bahan-bahan ( 1 biji )
• Kek (Sila guna penyukat khas)
• 2 1/2 cup tepung kek
• 1 sudu kecil serbuk penaik diayak
• 2 sudu besar serbuk koko tanpa pemanis (biasanya guna van houten)
• 2 oz pewarna merah (kalau xtau sukat dlm oz, campurkan dengan serbuk koko sampai boleh jadi pes pun cukup)
• 1/2 cup butter
• 1 1/2 cup gula
• 2 biji telur pada suhu bilik
• 1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
• 1 cup buttermilk pada suhu bilik. kalau xdpt beli kat kedai, resipinye ade di bawah
• 1 sudu kecil cuka putih
• 1 sudu kecil sodium bikarbonat/baking soda

• Buttermilk
• 1 cup (240 ml) susu kotak full cream
• sama ada 1 3/4 sbesar cream of tartar atau 1 sbesar cuka putih atau 1 sbesar jus lemon

• Cream cheese frosting
• 2 buku cream cheese, dilembutkan
• 1/2 cup butter dilembutkan
• 1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
• 2 cup gila icing, diayak. kalau xsuke manis boleh kurangkan gula tp saya guna 2 1/2 cup


Cara-cara
1. BUTTERMILK: campurkan tartar atau cuka atau jus lemon pada susu dan biarkan selama 15 minit. Kacau rata sebelum guna. Ataupun campurkan 3/4 cup plain yoghurt bersama 1/4 cup susu pun boleh jugak. Ikut mane yang sesuai.


2. KEK: sapukan butter pada 2 loyang bulat bersaiz 9 inci ataupun 3 loyang bulat bersaiz 8 inci. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.

3. Ayakkan bersama tepung kek dan serbuk penaik di dalam satu bekas sederhana. Di dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah sehingga menjadi pes yang tidak berketul.

4. Dalam satu bekas besar, pukul butter dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu per satu, kemudian masukan esen vanila dan pes koko merah tadi. Ratakan campuran dengan spatula sambil memukul.

5. Perlahankan mixer, masukkan 1/3 daripada tepung dan pukul rata, kemudian masukkan 1/2 daripada buttermilk, pukul rata lagi. Masukkan 1/3 lagi tepung,pukul dan semua buttermilk,pukul dan kemudian kesemua tepung yang tinggal.

6. Campurkan cuka dengan baking soda dalam satu bekas kecil. Nanti die berbuih. Cepat2 campurkan dalam adunan kek dan gaul kemudian masukkan dalam loyang dan bakar.

7. Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit. Kek ni moist, so kene cek awal. Bile cucuk dengan lidi je dah bersih, keluarkan dari oven.

8. Sejukkan kek selama 10 minit sebelum keluarkan dari loyang. Pastikan kek dah betul2 sejuk sebelum letak frosting.

9. CREAM CHEESE FROSTING: Pukul butter dengan cream cheese sampai halus, perlahankan mixer dan tambahkan gula icing dan esen vanila.

10. Untuk letak frosting, terbalikkan kek pertama supaya bahagian kek yang rata di atas, sapu frosting di bahagian rata kek,lagi tebal lagi sedap. kemudian letakkan kek yang kedua atas kek tadi, bahagian yang rata menghadap bawah. kemudian sapu frosting di seluruh kek.

11. Kek ni sedap kalau dah masuk dalam peti sejuk lepas tu keluarkan sekejap bagi die xkeras, baru makan.

12. TEPUNG KEK: 1 cup tepung kek = 2 sudu kecil cornstarch dlm 1 measuring cup n isikan selebihnya dgn all purpose flour. ayak 3 kali.

6 comments:

cikmanggis said...

salam tc..Cm angkut resepi ya..nampak gebu kek ni.

tok_chik said...

silakan
resepi asal ada menggunakan cuka
disebabkan tc ni ada gastrik, cuka tu tc gantikan dengan jus lemon, cuma tc rasa gula tu kena kurang kan sedikit .... buangkan 1/4 cawan
sebb agak manis....
ikut resepi asal...adunan ni hendaklah dibahagikan kepada dua bekas, sebab tu masa membakarnya singkat
bersebab tc ni ni malas nak buat kerja rumit..tc tuangkan terus dalam satu acuan, masa membakarnya jadi lebih lama ...hampir sejam...

untk frosting tu, kalau nampak cair, simpan kejap dalam peti sejuk - kira2 15 - 20 minit baru disapukan kepada kek

mka_balang said...

habis licin dimakan kawan2 office..nasib baik semua budak2 jer makan ..kalau ada makcik2 mesti minta resepi..

Noraizam said...

aduyai...mcm susah je nak wat...oder je lah dari TC ...bole ;)

tok_chik said...

noraizam
nampak macam susah
tapi tak susah sebenarnya
cuba bahagikan kepada beberapa bahagian
sediakan satu persatu

A- sediakan butter milk

B - sediakan bahan kering - tepung, serbuk penaik

C - bancuhan serbuk koko dan pewarna

D - bahan yang nak diputar, butter, gula, telur

E frosting...ini selepas kek dah betul2 sejuk

bila semua dah ada, mulakan langkah anda
senang kan

Noraizam said...

;)....senang je ...kalau baca...heeeheee..
nt sy cuba

Followers