Tuesday, May 24, 2011
bronok aka kueh sagu biji
semasa tc kecil2 dahulu, arwah bonda dan kakak sulung tc, puan maimon sering menyediakan kueh ni, cara mereka mudah, dikacau didalam kuali kemudian disejukkan, bila dah sejuk dipotong dan digaulkan dengan kelapa parut yang dah bercampur garam.
dikampung tc, kueh ni dikenali dengan nama "BRONOK"....
penyediaannya mudah, bahan2 yang diperlukan :
1-1/2 cawan sagu. (dibasuh dan ditoskan)
3 cawan santan cair
1 cawan gula
secubit garam
pewarana ikut suka (tc gunakan warna kuning oren...selalu orang guna warna merah)
kelapa parut yang bercampur garam
masukkan santan cair, gula dan secubit garam kedalam kuali, panaskan, kemudian masukkan sago, kacau rata sehingga sagu menjadi pekat
tuangkan kedalam loyang dan kukus selama 30 minit
sejukkan terlebih dahulubaru lah dipotong
gaulkan dengan kelapa parut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment