Sunday, October 9, 2011

asam pedas tetel



dah lama teringin nak makan asam pedas tetel ni, pagi tadi ke pasar, beli sekilo, balik kerumah tc rebsu dulu menggunakan pressure cooker,... jadi masa memasak akan lebih cepat dan daging jadi lebih lembut

bahan yang diperlukan

bahan A
daging tetel
adam keping / perahan air asam jawa
beberapa helai daun limau purut
daun kesum

kisarkan:
30 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang puteh
1-1/2" halia
1/2 " lengkuas
2" kunyit segar
1" belacan
2 biji buah keras

panaskan minyak, tumiskan bahan kisar sehingga garing / pecah minyak (pastikan minyak dah rempah terasing, api sederhana aja untuk menggelakkan hangus)
masukkan air asam jawa/asam keping
masukkan air secukupnya...bergantung kepada kepekatan yang diinginkan
masukkan daging tetel yang dah dicelur
masukkan daun limau purut
didihkan sekitar 10 minit
masukkan daun kesum, garam secukupnya
didihkan sekiat 4 minit, matikan api dan sedia untuk dihidangkan

No comments:

Followers