Wednesday, October 26, 2011
kaki ayam dengan cendawan
tc biasa lihat rakan sekerja berbangsa cina makan lauk kaki ayam ni, sedap depa kata, dok tanya juga macam mana penyediaannya...jadi bila semua bahan ang diperlukan ada didapur makan operasi pun bermula
bahan A
10 batang kaki ayam (betul ke penjodoh bilangannya tu)
6 kuntum cendawan kering (direndam sehingga lembut)
5 tangkai lada kering (diptong anggaran 1/2 ")
1/4" halia (dihiris nipis/dimayang)
1.2 liter air / stock ayam (kalau tak ada tambah aja serbuk pati ayam)
minyak masak secukupnya untuk menumis
sedikit minyak bijan
bahan B
1 batang kulit kayu manis
4 biji bunga cengkih
3 biji bunga lawa
3 biji buah pelaga
bahan C
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair (kalau tak ada gantikan aja dgn garam secukupnya)
1 sudu besar kicap pekat
gula secukupnya
kaki ayam dibersihkan dan digoreng garing, toskan dan rendam dalam air sekurang2 1 jam, bertujuan membuangkan minyak yang ada
panaskan minyak masak yang dicampurkan dengan sedikit minyak bijan (kalau mengikut resepi asal, ianya menggunakan minyak bijan, tetapi tc tak suka akan baunya, jadi letak sedikit untuk rasa dan bau)
bila minyak dah panas, masukkan hirisan halia dan cili kering yang dipotong, goreng sehingga layu dan garing
masukkan air, cendawan serta kaki ayam
tambahkan rempah penumis sertam masukkan kicap pekat, kicap cair, sos tiram
didihkan dengan api kecil sehingga kaki ayam lembut dan kuahnya tinggal 1/3 sahaja daripada jumlah asal. kalau nak lebih pekat pun boleh
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
5 pasang kaki ayam .....
CA tak makan kaki ayam .... nampak macam kaki budak jaaaa ..
hahahahaha....jauh bebenar imaginasi kamu
kaki ayam disamakn dgn kaki budak
hahahahaha....jauh bebenar imaginasi kamu
kaki ayam disamakn dgn kaki budak
Post a Comment