Thursday, October 13, 2011

sambal asam lada potong



sesuai untuk yang kurang selera makan akibat demam, sebab ada rasa masam, pedas. mudah amat menyediakannya
hiriskan :
bawang besar
cili hijau

perahkan air asam jawa
sedikit belacan

panaskan minyak
gorengkan bawang dan lada sehingga layu, angkat dan toskan minyak
keluarkan minyak dan tinggal sekitar 1 sudu makan
goreng belacan sehingga garing (dihancurkan)
masukkan air asam jawa,
masukkan lada dan bawang yang dah digoreng tadi
tambah garam dan gula secukupnya
didihkan sekita 3-4 minit sahaja

nota :
boleh tambah ikan bilis yang dah digoreng
boleh masukan taucu
boleh masukkan sekali ikan goreng
kalau nak masukkn tempe dan tauhu yang dah digoreng pun boleh cuma kena keringklan kuahnya
daripad asatu resepi leh dapat masakkan yang lain

No comments:

Followers