Thursday, October 13, 2011
sambal asam lada potong
sesuai untuk yang kurang selera makan akibat demam, sebab ada rasa masam, pedas. mudah amat menyediakannya
hiriskan :
bawang besar
cili hijau
perahkan air asam jawa
sedikit belacan
panaskan minyak
gorengkan bawang dan lada sehingga layu, angkat dan toskan minyak
keluarkan minyak dan tinggal sekitar 1 sudu makan
goreng belacan sehingga garing (dihancurkan)
masukkan air asam jawa,
masukkan lada dan bawang yang dah digoreng tadi
tambah garam dan gula secukupnya
didihkan sekita 3-4 minit sahaja
nota :
boleh tambah ikan bilis yang dah digoreng
boleh masukan taucu
boleh masukkan sekali ikan goreng
kalau nak masukkn tempe dan tauhu yang dah digoreng pun boleh cuma kena keringklan kuahnya
daripad asatu resepi leh dapat masakkan yang lain
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment