Tuesday, October 18, 2011
kek cokelat lembab
sumber resepi daripada blog teratak impian (rujukan sumber dapur maklang, dapur mamasya)
terliur melihat gambar yang ditempekkan, setelah memastikan semua bahan yang diperlukan ada tc apalagi mulakan projek kek cokelat lembab (orangnya tak lembab ya...hehehehe)
minta izin pada yang berkenaan, minta dihalalkan resepinya, tc nak kongsikan dengan orang lain pula, sebab sedap sangat, lembut, lembab keknya
bahan A (diayak rata)
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh bikarbonat of soda
bahan B
4 bii telur
1 cawan susu pekat
1-3/4 cawan gula (tc guna kan gula pasir biasa, kemudian tc kisar halus)
1 cawan minyak masak (tc gunakan minyak jagung)
1-1/2 cawan air panas yang mendidih
penyediaannya :
1. putar gula dan telur sehingga kembang
2. masukkan susu pekat, putar sebati
3. masukkan minyak jagung, gaul sebati
4. masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan gaul rata
5. masukkan air panas, gaul rata (tc guna hand whisk)
6. tuang kedalam loyang yang telah dilapik kertas minyak
7. oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu, suhu 175celcius, bakar selama 50- 60 minit (ini ukut oven tc)
8. check kek yang dimasak, jika masih belum masak sepenuhnya tambah sedikit lagi mas membakarnya
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment