Saturday, October 8, 2011
rendang tok
anak saudara tc bercerita dia ada memask rendang tok...aduhai...menggangu minda betul cerita rendang tok tu... maka tc pun kena lah merendang...kali ni memang leh panggil rendang tok sbb tokchik yang masak.....hehehehehe
bahan yang diperlukan
1 kilo daging..dipotong ikut suka
1/2 kilo santan
1/2 biji kelapa dibuat kerisik
120 gram gula melaka/gula merah
garam secukupnya
daun kunyit
daun limau purut
rempah penumis
perahan air asam jawa/ asam keping
bahan kisar (goreng dulu)
25 tangkai cili kering ( nak pedas tambah lagi)
5 btang serai- hiris halus
10 biji bawang merah - hiris halus
6 ulas bawang puteh - hiris halus
2" halia - hiris nipis
gorengkan juga (guna minyak)
1 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh jintan kasar
kisarkan bahan yang digoreng (lada kering, halia, bawang puteh, bawang merah)
masukkan daging kedalam pressure cooker, tuangkan bahan kisar, air asam jawa
masukkna ketumbar jintan yang dah digoreng (jangan ditumbuk)
masukkan rempah penumis
masak menggunakan pressure cooke hanya mengambil masa sekitar 25 minit untuk mengempukkan daging
pindahkan daging kedalam kuali, tambahkan santan, masukkan gula merah, masukkan daun limau purut,
didihkan dengan api sederhana/kecil
bila kuah sepruh pekat, masukkan daun kunyit yang disiat2
masak sehingga hampir pekat, tambahkan garam,
rasa masin manisnya,
masukkan kerisik, masak sehingga kering
nota:
untuk rendang yang agak kering dan berderai, kerisik yang dibuat jangan terlalu hancur,
guna kan dia jenis kerisik, satu yang lumat dan berminyak, satu lagi yang dikisar kasar.
setelah rendang agak kering matikan api, selepas disejukkan beberapa jam, panaskan semula, maka renadang akan nampak lebih cantik
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment