Monday, October 10, 2011
kek tapai ubi kayu
sekali lagi mencuba resepi dari blog Along Raz@home kreation (resepi asal kak wan @citrarasawan)
komen tc......sedap, anak buah tc yang makan kek ni komen "tak rasa tapai ubi pun" "seakan2 rasa macam cheese cake"
along raz/kak wan, tc tepekkan resepi anda disini ya, terima kasih banyak2 sebab berkongsi resepi yang seedap ni. bahan2 yang digunakan tak banyak, cuma tc groupkan supaya senang.
bahan A:
4 biji puteh telur
a/8 sudu teh cream of tartar
bahan B
225gram butter
160 gram gula kaster (tc guna gula pasir kemudian tc kisar halus)
2 sudu teh ovelate
bahan C
6 biji kuning telur
bahan D
200 gram tapai ubi - dilenyek halus
bahan E
160gram tepung superfine (tc pakai tepung gandum biasa aja sbb tak ada)
30 gram susu tepung
bahan F
2 sudu teh cokelat emulco (tc gunakan serbuk koko)
cara2nya
putar puteh telur dan krim of tartar sehingga kembang / bertanduk
putar bahan B (butter, gula dan ovelate) sehingga kembang/puteh
masukkan tapai yang dah dilenyek, gaul sebati
masukkan kuning telur satu persatu dan gaul sebati
masukkan tepung dan susu tepung sedikit demi sedikit, gaul sebati
masukkan puteh telur sedikit demi sedikit dan gaul sebati
asingkan 1/4 adunan dan campurkan dengan cokelat emulco/serbuk koko
tuangkan adunan kosong kedalam bekas pembakar, kemudian tuangkan adunan cokelat
ratakan
untuk oven tc, suhu yg tc gunakan 170celsius (along kata 160c) selama 30 minit - api bawah
kemudia tukar kepada api atas bawah dan bakar selama 15 mninit lagi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
sedapnya nampak kek tapai ubi kayu ni....ni first time dengar dan tengok...teringinnya nak rasa.....:)
yati...
sememangnya sedap....berbanyak terima kasih kepada pemilik asal resepi ni
tak terasa tapai ubinya..tetapi rasa seperti cheese cake
kalau tak letak cream of tartar menjadi tak?
dalam resepi menyebut ada menggunakan cream of tartar
kalau tak silap tc. cream of tartar boleh digantikan dengan jus lemon /cuka makan
tetapi kalau tak mau letak cream of tartar, silakan
cuma hasilnya tak tau bagaimana
hahahahaha
tu kena tunggu orang yg pakar untuk menjelaskan
Post a Comment