Teringin sangat nak makan laksa johor, tekak ni kekadang mengada2, yang dibeli tak menepati citarasa, so kenalah masak sndiri
kali ni tc hnya nak tepekkan gambrnya aja
speggeti yang dah siap dicelur
kuah laksa tc, tc gunakan ikan makarel yang dibeli dipasaraya..bukan yang dah ditinkan ya, pada tc ikan ni lebih sedap dijadikan kuah laksa, kekadang tc gunakan ikan tongkol
ni aja ulaman yang ada, lada merah tak ada, jadi sambal belacannya gula cili padi
gaul rata, ngap le--- tc suka kuah yang pekat, terasa isi ikan membaluti speggeti
3 comments:
salam.
dah 2 tahun setengah dok johor. tapi lom merasa lagik laksa johor. huhuhu
wkslm
aik ...sebegitu lama, tak kn tak berkesempatan menjamahnya atau sememangnya kamu tak berapa berminat dengn laksa jhr
apa kata memasak sndiri
belek2 le resepi yg tc sertakan, cuma resepi tc ni tak ada sukatannya...sbb tc masak pun ikut rasa, orng cakap...main campak2
untuk kuah, sediakan
ikan yang direbus dan dikisar ..
bawang merah, bawang putih, halia -dikisar
rempah kari dan sedikit cili serbuk (untuk warna yang cantik)
kerisik dan asam keping/asam jawa
jangan lupa daum kesum, bunga kantan
ulama2an dan sambal belacan (kemestian)
Post a Comment