Thursday, November 18, 2010

pais ikan kembung


bahan2 yang diperlukan

ikan kembung /tenggiri (arwah mak tc dahulu menggunakan ikan kembung masin/tenggiri jeruk - baunya sungguh harum)
daun pisang
daun kunyit - dimayang halus
cili kisar
bawang merah yang dikisar
asam keping/oerahan air asam jawa
kelapa parut - ambil yang bahagian putih sahaja
garan dan secubit gula

didalam bekas satukan kesemua bahan - ladda kisar, bawang kisar, air asam jawa (guna jenama adabi sebab tak akan berair sngt) daun kunyit yg dimayang, garam san secubit gula digaul rata

letakkan sebahagian ramuan diatas daun pisang, letakkan ikan kembung diatasnya,tutupi ikan dengan baki ramuan yang ada.


bungkus molek2, pangganglah sehingga masak

2 comments:

paridah said...

ASSALAM...SY COPY RESEPI NI YER TQ...

tok_chik said...

waalaikummussalam

silakn cik

Followers