Sunday, November 28, 2010
umbut kelapa masak lemak berkerisik
dah lama bebenar tc tak menjamah sayur umbut kelapa, baru2 ni sewaktu kepasar malam, ternampak ada orng menjual umbut. rm5.00 sekilo, tc belilah.
sampai dirumah tc potong dan celur umbut tu (keesokkan hari baru nak dimasak).... sambil menyiangnya, tc ambil le sekeping dua, dimakan mentah2........fuhhhhhhhhhhhh...terasa kemanisannnya
ini merupakan resepi keluarga tc dalam menyediakan / memasak umbut kelapa.
bahan2 yang diperlukan
ikan bilis/udang kering - ditumbuk
lada merah - dihiris
bawang merah - dihiris
sedikit belacan
2 helai daun kunyit disiat2
santan secukupnya
2 sudu besar kerisik
cara2nya
campurkan kesemua bahan diatas berserta dengan umbut yang telah dicelur kedalam kuali/periuk (masak menggunakan kuali lebih mudah...hehehehe)
menggunakan api sederhana... didihkan santan sehingga menggelegak, tambah garam secukupnya dan juga kerisik, masak beberapa minit lagi baru dimatikan api.
sayur umbut tc dah sedia untuk dimakan, paling sedap kalau ada ikan masin kapak sebagai regunya
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment