Sunday, March 18, 2012

rendang daging buah kluak


tc biasa terpandang rendang daging dikedai minang, dalam hati terfikir bagaimana rendang mereka berwarna kehitaman, nak kata diletak kicap tak ada rasa kicap, nak kata disebabkan kerisik selalunya kerisik tak akan menukarkan warna asal rendang kewarna kehitaman begitu, andai diletak gula melaka/gula merah warnanya juga tak begitu.
satu hari sewaktu kekedai runcit yang dikendalikan oleh orang aceh, tc terpandangkan buah kluak ni didalam bekas...ambil hp ....snap gambrnya....ada pulak yang bertanya "buah apa ni"
" buah kluak" tc pula yang menjuawab
"apa gunanya" perempuan tu bertanya lagi
"dimasukkan kedalam masakan daging, selalunya masa buat rendang" pekedai tu menjelaskan. terus info tu tc kunci dalam otak..heheheheheh
kesudahannya tc belilah 5 biji. balik rumah cari info pasal buah ni dan penggunaannya.



rupanya buah kluak ni nak kena rendam dulu (info diyoutube), jadi tc rendam selama 5 hari. lepas tu baru dipecahkan kulitnya, isi didalamnya sememangnya hitam, jadi inilah punca warna rendang menjadi kehitaman.....

tc gunakan resepi dibawah ini sebagai percubaan pertama memasaka rendang buah kluak ni.

bahan2nya - A
1 kg daging
2 biji kelapa
3 sudu makan kerisik

rempah penumis - B

digoreng dan dikisar - C :
20 tangkai cili kering
4 batang serai
1.1/2" halia
6 ulas bawang puteh
2 labu bawang merah
2 biji buah keras

3 biji isi buah kluak (dikisar bersama bahan2 yang digoreng diatas)

digoreng dan ditumbuk kasar - D :
1 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan kasar
1/2 sudu besar jintan halus

bahan E:
2 helaI daun kunyit - disiat2
4 helai daun limau purut


didalam kuali:
masukkan daging
masukkan santan
masukkan bahan yang dikisar (bahan C)
masukkan rempah penumis
masukkan ketumbar, jintan yang dah digoreng dan ditumbuk kasar (bahan D)
masukkan daun limau puurut
didihkan dengan api yang sederhana
bila kuah agak pekat masukkan kerisik,daun kunyit
tambahkan garam dan gula secukupnya
masak sehingga kuahnya kering


nota:
tc masukkan kesemuanya kedalam pressure cooker,apabila wiselnya berbunyi tc biarkan 15 minit kemudian tc tutp api dapur
menggunakan pressure cooker...kuahnya hanya separas atau tinggi sedikit daripada daging
kemudian tc salin kedalam kuali dan masak sehingga kering...jimat masa, jimat gas dan yang pasti daging yang dimasak empuk dan lembut

No comments:

Followers