Wednesday, March 21, 2012
talam sagu ubi kayu dan keledek
resepi daripada amy beh...the star 20 march 2012
335gram ubi kayu - diparut
75gram keledek - diparut
100 gram sago - rendam sekitar 2 minit dan toskan (amy kata 10 minit- mau hancur kalau digaul)
150ml santan pekat
165grm gula castor (tc kisarkan aja gula pasir biasa tu)
10gram tepung kustard (tc guna tepung hong kue + 1/2 sudu tepung jagung)
nota:
jika tak menggunakan tepung kustard sila tambahkan pewarna ikut kesukaan masing2
kelapa parut dicampur garam secukupnya
cara tc:
tc kisarkan keledek dan ubi kayu, kemudian tc toskan
tc biarkan air yang digunakan semasa mengisar ubi kayu dan keledek itu mendak dan tc ambil patinya/sagunya dan dicampurkan kedalam adunan
didalam bekas besar, masukan parutan ubi dan keledek, sagu biji, tepung, gula, gaul rata
tuangkan kedalam loyang pengukus yang dah dilapik plastik (senang nak mengeluarkan nanti)
kukus selama 30-35 minit dengan api besar
sejukkan baru dipotong
gaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampur garam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment