Friday, April 20, 2012

otak-otak ikan tenggiri


bahan A
500 gram isi ikan tenggiri

bahan B (dikisar) :
15 tangkai lada kering
12 ulas bawang merah
6 ulas bawang puteh
1/2" halia
1/2" lengkuas
1" kunyit (boleh gunakan kunyit serbuk)
3 batang serai
3 biji buah keras
air asam jawa (biasanya tc tambahkan air asam jawa ni semasa mengisar)

bahan c:
2 sudu rempah kari
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu besar cili serbuk (pilihan untuk warna dan kepedasan)
5 helai daun limau purut

bahan D:
1/2 cawan santan pekat

bahan E:
2 biji telur
2.1/2 sudu besar tepung sagu

cara2nya:
panaskan minyak
tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing
masukkan rempah kari, ketumbar serbuk dan cili serbuk, gaul rata mask sehingga pecah minyak
masukkan santan dan daun limau purut,
tambah garam dan gula secukupnya.
didihkan sehingga kuah pekat
matikan api dan sejukkan

apabila sambal sudah sejuk keluarkan daun limau purut
kemudian masukkan isi ikan yang telah dihancurkan, 2 biji telur dan juga tepung jagung
gaul sebati (tc gunakan mixer untuk menggaul)

ambil daun pisang, letakkan 2 sudu pes otak-otak dan balut, kemudian stapler dihujungnya (macam membungkus lepas
panggang sekita5 4 minit setiap bahagian
sebahagian lagi boleh dikukus, disejukkan dan dipotong ikut saiz yang disukai. boleh disejuk beku dan digunakan untuk membuat popia otak2

No comments:

Followers