Sunday, April 15, 2012
urap tauge pucuk paku kacang botor
bahan2
50 sen tauge - celur sekejap (celup sekali lalu aja dalam air panas) toskan
1 ikat pucuk paku - dicelur
7 batang kacang botor/botol/kelisa - dihiris nipis
kisarkan :
3 biji lada merah (nak pedas, boleh tambah cili padi)
belacan sebesar syiling 50 sen (tc goreng dulu, kalau nak bakar pun boleh)
100 gram kelapa parut (nak lebih pun boleh
garam dan gula secukupnya
kisarkan cili, belacan, garam dan sedikit gula sehingga lumat (guna blander keriang /ditumbuk)
kemudian masukkan kelapa parut, kirsa /tumbuk sekejap
didalam bekas , masukkan tauge, kacang botor dan pucuk paku, masukkan bahan kisar, gaul rata
nota :
kalau nak tambah hirisan bawang merah juga boleh
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
Assalamualaikum,
salam kenal dari Amie, follow sini ye.
wkslm cik amie
Salam TC...lama x makan urap tauge nie...kalau saya suka ratah jer lauk camnie..
wkslm cik ina
sama le dgn tc....dok ratah aja
yng penting ...taugenya mesti ada rasa rangup2 sikit ..sebab tu tc celur sekali lalu aja
Post a Comment