bahan A (dimasak dan disejukkan):
350 gram gula
800ml air
4 helai daun pandan
bahan B (direbus dan dilenyek) :
200 gram keledek
bahan C :
210gram tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
pewarna kuning /oren
bahan D:
50 gram kelapa parut
garam secukupnya
cara penyediaannya:
panaskan kukusan terlebih dahulu
satukan tepung gandum, tepung ubi, pewarna serta keledek yang dilenyek, gaul rata
masukkan sedikit demi sedikit air gula, gaul rata
tapis adunan
kukus selama 1 jam
biarkan kueh betul2 sejuk sebelum dipotong
gaulkan dengn kelapa parut semasa menghidang
3 comments:
Salam TC..ada ye kaswi keledek, x pernah makan lagi nie..boleh saya ambil resepi nie ye..
Aduhhh...sana sini ada kuih kaswi... tak pernah buat lagi kaswi keledek...sedap nmpk
wkslm ina dan gee
yang ni memang sedap, kalau kaswi biasa dia agak kenyal/liat sbb ada letak air kapur, yang resepi ni lembut dan seikit knyal bersebab ada tepung sagu ubi tu
pda tc.....sedap
sudi2kan ina...cuba le
Post a Comment