Wednesday, April 18, 2012

kaswi keledek


bahan A (dimasak dan disejukkan):
350 gram gula
800ml air
4 helai daun pandan

bahan B (direbus dan dilenyek) :
200 gram keledek

bahan C :
210gram tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
pewarna kuning /oren

bahan D:
50 gram kelapa parut
garam secukupnya

cara penyediaannya:
panaskan kukusan terlebih dahulu
satukan tepung gandum, tepung ubi, pewarna serta keledek yang dilenyek, gaul rata
masukkan sedikit demi sedikit air gula, gaul rata
tapis adunan
kukus selama 1 jam
biarkan kueh betul2 sejuk sebelum dipotong
gaulkan dengn kelapa parut semasa menghidang

3 comments:

INA said...

Salam TC..ada ye kaswi keledek, x pernah makan lagi nie..boleh saya ambil resepi nie ye..

Gee® said...

Aduhhh...sana sini ada kuih kaswi... tak pernah buat lagi kaswi keledek...sedap nmpk

tok_chik said...

wkslm ina dan gee
yang ni memang sedap, kalau kaswi biasa dia agak kenyal/liat sbb ada letak air kapur, yang resepi ni lembut dan seikit knyal bersebab ada tepung sagu ubi tu
pda tc.....sedap
sudi2kan ina...cuba le

Followers