Thursday, April 5, 2012
talam kacang merah
resepi ni tc terpandang di yatiememories.blogspot.com
dah lama disimpan, baru semalam dapat mencubanya.
ikhlas cakap ....sememangnya sedap kueh talam ni, terima kasih buat yatie dan tc minta izin nak catatkan disini pula
lapisan bawah:
1.1/2 cawan kacang merah yang telah direbus empuk
1 cawan air
1.1/2 cawan tepung beras
2 cawan santan cair
2 sudu besar tepung hong kue / tepung jagung
1 cawan gula
sedikit garam
pewarna merah
panaskan kukusan
kisar kacang merah dan 1 cawan air sehingga hancur, ditapis
campurkan dengan bahan2 yang lain sehingga sebati dan dimasak sehingga naik wap
tuang kedalam loyang dan kukus selama 25 minit (tc lapiskan loyang dengan plastik supaya senang nak mengeluarkan kueh)
lapisan atas
1.1/2 cawan tepung gandum (tc keluarkan 3 sudu dan digantikan dengan tepung beras)
1 cawan gula
2 biji telur
1 cawan santan pekat
2 cawan air (kisar dengan 3 helai daun pandan dan ditapis. tc guna pes pandan)
secubit garam
pewarna hijau
esen vanilla (tc letak )
bancuh kesemua bahan diatas sehingga sebati dan ditapis(santan jangan dikisar untuk mengelakkan kueh/lapisan atas menjadi berminyak apabila dikukus)
masak sehingga naik wap
cakarkan lapisan bawah dan tuang bancuhan utuk lapisan atas dan kukus selama 25 minit lagi.
sejukkan baru dipotong
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Salam kenal... wah.. kelas gitu kalernya... memang match hijau dan merah...
wkslm
sebenarnya nak kena terima kasih juga pada puan yati yang kongsikan resepi ni...sememangnya sedap
Post a Comment