Thursday, April 5, 2012

talam kacang merah


resepi ni tc terpandang di yatiememories.blogspot.com
dah lama disimpan, baru semalam dapat mencubanya.
ikhlas cakap ....sememangnya sedap kueh talam ni, terima kasih buat yatie dan tc minta izin nak catatkan disini pula

lapisan bawah:
1.1/2 cawan kacang merah yang telah direbus empuk
1 cawan air
1.1/2 cawan tepung beras
2 cawan santan cair
2 sudu besar tepung hong kue / tepung jagung
1 cawan gula
sedikit garam
pewarna merah

panaskan kukusan

kisar kacang merah dan 1 cawan air sehingga hancur, ditapis
campurkan dengan bahan2 yang lain sehingga sebati dan dimasak sehingga naik wap
tuang kedalam loyang dan kukus selama 25 minit (tc lapiskan loyang dengan plastik supaya senang nak mengeluarkan kueh)

lapisan atas

1.1/2 cawan tepung gandum (tc keluarkan 3 sudu dan digantikan dengan tepung beras)
1 cawan gula
2 biji telur
1 cawan santan pekat
2 cawan air (kisar dengan 3 helai daun pandan dan ditapis. tc guna pes pandan)
secubit garam
pewarna hijau
esen vanilla (tc letak )

bancuh kesemua bahan diatas sehingga sebati dan ditapis(santan jangan dikisar untuk mengelakkan kueh/lapisan atas menjadi berminyak apabila dikukus)
masak sehingga naik wap
cakarkan lapisan bawah dan tuang bancuhan utuk lapisan atas dan kukus selama 25 minit lagi.

sejukkan baru dipotong

2 comments:

ogyep yummy mellow said...

Salam kenal... wah.. kelas gitu kalernya... memang match hijau dan merah...

tok_chik said...

wkslm
sebenarnya nak kena terima kasih juga pada puan yati yang kongsikan resepi ni...sememangnya sedap

Followers