kali pertama tc menyediakan telur pindang pada tahun 2010 semasa majlis persandingan anak saudara tc.
pada 30/06/2013 ini anak saudara tc mengadakan persandingan beliau.
kakak tc awal2 dan berpesan "pakcik....nanti majlis payan pakcik tolong buatkan telur pindang ya".
"yess ...mem" heheheheh.... adik yang baik akan berkata begitu.
ramai yang berkata menyediakan telur pindang ni rumit. pada tc tak serumit mana cuma masa merebusnya yang mengambil masa yang lama. Ianya bertujuan memastikan semua rempah ratus yang digunakan deapat meresap sepenuhnya kedalam telur yang direbus.
tc merebusnya dgn api yang paling kecil supaya telur tak berlaga dan akirnya pecah /retak. proses penyediaannya mengambil masa 4 hari.
dan ini lah hasilnya
bahan2 yang diperlukan
setelah direbus selama 4 hari (bukan direbus secara berterusan tetapi on/off)
2 comments:
Saya memang gemar makan telur pindang yang cukup rasa rempah ratusnya. :)
cukup rempah ratusnya
cukup masa merebusnya
pasti sedap
Post a Comment