Sunday, May 29, 2011

talam sagu berlapis



ternampak diblog cute oven small kitchen........macam best aja...ada kesempat hujung minggu ni.....tc mencubanya
sememangnya sedap, jadi tc minta izin dengan pemilik resepi ini untuk dipaparkan disini

TALAM SAGU BERLAPIS (1/2 adunan)
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Sumber : Izah Muffin Lover
Resepi Asal Oleh : Kak Wan (Resipi Citarasawan)

Bahan-bahan :
• 50 gm sagu

Bahan A
• 115 gm tepung beras
• 50 gm tepung ubi / tepung sagu
• 200 ml santan pekat
• 175 ml air

Bahan B
• 160 gm gula
• 150 ml air
• 3 helai daun pandan



Cara-cara :
1. Didihkan air yang banyak, masukkan sago dan masak hingga sago menjadi jernih. Tos dan siram dengan air paip. Ketepikan.
2. Masak bahan B hingga gula larut. Ketepikan.
3. Satukan semua bahan A, masukkan bahan B, gaul rata dan tapis.
(cara mudah daripada tc, satukan bahan A dan B, kita blender aja)

4. Ketepikan 250ml adunan untuk lapisan atas,masukkan pewarna hijau dan pandan emulco. Ketepikan.
5. Kemudian masukkan sago yang di toskan tadi ke dalam baki adunan. Bahagikan kepada 2 bahagian dan warnakan setiap satu dengan warna hijau dan merah atau warna di sukai.
6. Tuang 1/2 bahagian dari adunan hijau ke dalam loyang 9" yang telah dileser dengan sedikit minyak. Kukus selama 5 minit.
7. Tuang 1/2 bahagian dari adunan merah, kukus selama 5 minit. Ulangi melapis adunan hijau dan merah berselang seli hingga habis.
8. Akhir sekali tuang adunan lapisan atas, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit. Biarkan betul-betul sejuk baru di potong.

No comments:

Followers