Monday, May 2, 2011

terung pipit



masa kecil2 dulu arwah bonda selalu masukkan terung ni dalam sardin yang dimasak sambal atau pun kedalam sambal tumis, kami adik beradik memanggilnya sebagai kacang peas malaysia, ada ketikanya terung ni dimakan mentah sebagai ulam.
ada yang menyatakan tak menyukai bau terung ni...

3 comments:

Malay-Kadazan girl said...

Teringin pula nak cuba tanam terung pipit ni. Juadah yang ditulis teringin nak makan. Ada juga nampak terung pipit dijual di tempat perantaun ni. Tapi dah nampka lebam-lebam.

tok_chik said...

kalau kawasan rumah luas tentu boleh aja menanamnya
kalau dok apartment mcm tc ni nak tanam macam mana

tapi dimasak dgn samabl tumis memang sedap

mka_balang said...

rasanya kalau tak salah buah nie jugak dulu masa zaman kecik2 diambil utk dibuat peluru ditembak dgn senapang kayu..

Followers