resepinya
bahan A :
200 ml susu segar - dipanaskan suam2 kuku (cara tc,
tc panaskan periuk, matikan api dan tuangkan susu kedalam periuk panas
tu, maka jadi le susu suam2 kuku)
3 sudu besar gula
2 sudu tepung gandum (berfungsi sebagai pemangkin)
2 sudu teh yist
campur kesemuanya dan perapkan selama 10 - 15 minit atau sehingga yist mengembang
bahan B :
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar majerin/shortening
secubit garam
1 sudu teh pelembut donat
campurkan dan ramas sehingga menjadi seperti serbuk roti
masukkan yist yang sudah mengembang dan uli sebati doh
perapkan doh selama 40 -60 minit (tc bungkuskan doh dengan plastik bag)
tumbuk buang angin
canai doh
biarkan doh naik semula sekitar 10 - 15 minit
goreng terendam
gaulkan dengn gula / celupkan dalam cokelat cair
1 comment:
luv your recipe i wsh it was in english
thank you thou
Post a Comment