Saturday, October 6, 2012

lauk beriani daging

lauk beriani daging mak minah











1 kg daging - dipotong kiub anggaran 2-1/2" saiznya

300gram bawang - dibuat bawang goreng

kita juga perlukan :
rempah penumis
1 biji bawang besar - dimayang

50gram rempah kurma
2 sudu makan tomato puri /tomato sos  (nak gunakan sup tomato kinball pun ok-1/2 tin)
2 bekas kecil yougrt perisa asli
hirisan kasar daun ketumbar, daun sup, daun bawang dan daun pudin (daun pudina tak perlu dihiris)
3 biji tomato dibelah 4
serbuk pati daging**** ( pilihan)

bahan kisar:
2 biji bawang besar
6 -7 nulas bawang puteh
2" halia

lain-lain:
2 sudu makan minyak sapi
3 sudu makan minyak masak

panaskan minyak sapi dan minyak masak
tumiskan bawang hiris dan juga rempah penumis sehingga bawang kelayuan
masukkan bahan kisar, tumis sehingga layu
masukkn rempah beriani yang dah dibancuh dengn sedikit air, tumis/masak sehingga pecah minyak
tambahkan tomato puri/tomato sos/sup tomato (mana satu yg dipilih)
masukkan daging, yougrt, air secukupnya serta bawang goreng yang diramas, didihkn dengan api kecil
apabila kuah sudah agak pekat, masukkan daun ketumbar, daun sup, daun bawang dan daun pudina serta tomota yang dibelah empat
gaul rata, tambah garam dan gula secukupnya
masak sehingga daging empok dan kuah agak pekat




No comments:

Followers