Tuesday, October 30, 2012

seri muka





pulut ni angin dan tc memang alah. makan sedikit aja lepas tu mula le......burppppppppp....burpppppp sendawa keluar angin. akan tetapi kalau dibuat tapai tak pula tc mengalami masalah "angin".

teringin nak makan seri muka, tc buat lah sedikit. kalau ikutkan cara yang mudah....beli aja sekeping cukuplah sebagai ubat kempunan tetapi yang dijual tu tak dibuat mengikut citarasa tc.

resepinya:
lapisan bawah
200gram beras pulut - basuh bersih
150ml santan cair
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula

panaskan kukusan
masukkan pulut, santan cair, garam dan gula
kukus sehingga pulut masak
sediakn loyang / sebarang bekas untuk mengukus
tc sapukan minyak pada loyang kemudiannya tc lapikkan dengan plastik kemudian baru tc masukkan pulut yang ditanak dan tekan rata pulut

lapisan atas
200 ml santan
2 biji telur
130 gram gula
3 sudu teh tepung jagung
1-1/2 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh pandan emulco
sedikit pewarna hijau
1/4 sudu teh garam

tc blenderkan kesemua bahan diatas
kemudian tc tapiskan
masak sekejap adunan tersebut sehingga agak pekat / naik wap (kena selalu dikacau supaya tak bergentel)
tuangkan keatas lapisan bawah
kukus semula selama 25-30 minit
biarkan sejuk baru dipotong

No comments:

Followers