rendang pucuk ubi
sumber :izah muffin lover/anymz kitchen
terliur nampak gabr rendang ni kat blog izzah muffinlover. cari bahan try buat...cuma rendang tc ni tak sekering yg dimasak izzah, tetapi memang sedapppppppp
minta izin ya anymz/izzah...tc tepekkn resepi kan sini
bahan2
1 ikat pucuk ubi-ambil yg muda,bersihkan dan ketepikan - tc rendam dalam air berisi garam, ramas lebih kurang dan toskn
1/2 kg santan segar
5 ulas bawang kecil dihiris - tc guna bawang besar 2 biji dan blend sekali dengan kunyit dan cili
2 batang serai ditik
ikan bilis Rm2
1 senduk cili api yang telah di kisar halus bersama kunyit hidup - cili padi tc letak anggaran 12 biji
cara2
sediakan kuali
masukan santan,serai,garam,serai,ikan bilis,bawang dan cili api yang telah di kisar
kacau sentiasa supaya tidak melekat dgn api yang sederhana
bila dah agak kering macam kat atas ni baru masukan pucuk ubi tu..jaga api jgn besar.
kacau sehingga pucuk ubi tu kering dan garing..
dah siap dan sedia untuk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment