Wednesday, October 24, 2012

onde-onde aka buah melaka




teringin sangat nak makan buah melaka nie, pagi ni tc buat sedikit untuk sarapan. ada sedikit ubahsuai dalam resepi tc ni.
resepinya :
2 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung gandum
1-1/4 sudu besar tepung ubi
1 cawan air (campur dengan garam secukupnya)
pes pandan / pandan emulco
pewarna hijau
gula melaka yang diracik/didadu

kelapa parut  bercampur garam untuk " membalut" buah melaka yang dah direbus
(tc microwave kan sekejap kelapa parut tersebut/ kukus pun boleh, ini bertujuan mengelakkkan kelapa daripa menjadi basi/masam)

panaskan air didalam periuk terlebih dahulu
campurkan kesemua bahan diatas,masukn 3/4 bahagian air dahulu, kalau tak cukup baru tambah lagi
uli sebati
ambil doh sebesar bola pingpong, leperkan dan letakkn gula melaka didalamnya, bulatkan semula doh dan terus masukkn kedalam air panas yang mendidih
apabila doh timbul, angkat dan terus gaulkan kedalam kelapa parut




No comments:

Followers