Wednesday, October 24, 2012
onde-onde aka buah melaka
teringin sangat nak makan buah melaka nie, pagi ni tc buat sedikit untuk sarapan. ada sedikit ubahsuai dalam resepi tc ni.
resepinya :
2 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung gandum
1-1/4 sudu besar tepung ubi
1 cawan air (campur dengan garam secukupnya)
pes pandan / pandan emulco
pewarna hijau
gula melaka yang diracik/didadu
kelapa parut bercampur garam untuk " membalut" buah melaka yang dah direbus
(tc microwave kan sekejap kelapa parut tersebut/ kukus pun boleh, ini bertujuan mengelakkkan kelapa daripa menjadi basi/masam)
panaskan air didalam periuk terlebih dahulu
campurkan kesemua bahan diatas,masukn 3/4 bahagian air dahulu, kalau tak cukup baru tambah lagi
uli sebati
ambil doh sebesar bola pingpong, leperkan dan letakkn gula melaka didalamnya, bulatkan semula doh dan terus masukkn kedalam air panas yang mendidih
apabila doh timbul, angkat dan terus gaulkan kedalam kelapa parut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment