Thursday, October 4, 2012
pau sambal cik mat gebu
resepi daripada dapur cik mat gebu, doh ni kalau dibuat donat pun rasanya sedap sebab teksturnya lembut
bahan2nya
200gram tepung gandum
1/2 sudu teh garam
2 sudu majerin
dibancuh dan dibiarkan naik sehingga berbuih:
130ml susu suam**
2 sudu teh yist segera**
2-1/2 sudu besar gula**
sedikit tepung gandum sebagai pemangkin
caranya:
tc campurkan tepung, garam dan majerin dan ramas sehingga menjadi seperti serbuk roti
masukkan yist yang telah mengembang dan uli sebati adunan
perapkan selama sejam
kemudian bahagikan doh kepada saiz yang disukai - tc bahagikan kepada 8 biji dengan berat setiap biji sekitar 50gram
biarkan doh naik semula sekitar 15 minit baru digoreng.
gunakan api sederhana semasa menggoreng
biarkan sejuk baru dibelah dua tetapi jangan sampai putus.
letakkan sambal tumis dan hirisan timun
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment