Saturday, December 18, 2010
asam pedas sulur keladi
bertahun-tahun juga tokcik tak menjamah sayur sulur keladi ni, baru2 ni sewaktu balik kerumah kakak di kluang, tockhik disuakan dengan sulur keladi, kakak minta tokchik memasaknya, kalau tak silap ingatan tokchik arwah bonda pernah memasaknya, masak asam rebus, tokchik pula nak masak asam pedas
celur seketika sulur keladi ni untuk membuangkan "air gatalnya", bilas dan toskan
untuk kuahnya, bahan2nya:
lada kering
bawang merah
bawang puteh
belacan
kunyit
halia
kesemuanya dikisar halus
air asam jawa
daun kesum dan bunga kantan
tumis bahan kisar sehingga garing, masukkan air, tambahkn air asam jawa, garam secukupnya, masukkan sulur keladi yang dah dicelur,daun kesum dan bunga kantan biarkan mendidih seketika, matikan api,
sedap dimakan dengn nasi panas dan ikan masin goreng
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment